Jurgen van den Goorbergh
04/13/2014
Nieuws
04/13/2014

Freddie Spencer

“Fast” Freddie Spencer, de wonderboy uit Shreveport Louisiana.

Freddie Spencer, geboren in 1961 in het Amerikaanse Shreveport, was voorbestemd om coureur te worden. Zijn opa, vader, moeder, broer en zelfs zijn zus waren allemaal in de motorsport actief. Op 10 jarige leeftijd had Spencer al 83 wedstrijden gewonnen in allerlei verschillende raceklassen. Op 15 jarige leeftijd werd Spencer zelfs de jongste kampioen in de WERA klasse in Amerika. In 1978 kreeg Spencer hulp van de wereldbekende tuner, Erv Kanemoto. Vanaf dat moment wint Spencer een aantal AMA kampioenschappen op rij.  

Het werd tijd voor een volgende stap in zijn carrière. Spencer kwam in 1980 voor het eerst naar Europa en verblufte de Britse fans door in de Match races meteen Kenny Roberts en Barry Sheene achter zich te houden. Spencer was toen net 18 jaar geworden. In 1982 kwam Spencer aan de start bij de Moto GP in Argentinië en pakte daar zijn eerste podium door derde te worden in de 500cc. In hetzelfde jaar pakte Freddie zijn eerste overwinning bij de Grand Prix van België op het prachtige circuit van Spa Francorchamps. Een jaar later, in 1983, werd hij Honda’s eerste wereldkampioen in de 500cc klasse en op dat moment ook de jongste wereldkampioen ooit in die klasse. Een record dat pas in 2013 werd gebroken door Marc Marquez, eveneens op Honda. In 1985 schreef Spencer zowel de 250cc als de 500cc titel op zijn naam, een bovenmenselijke prestatie. Een prestatie die tot op heden niet is geëvenaard en waarschijnlijk ook niet meer geëvenaard zal worden omdat de coureurs tegenwoordig niet meer in twee klassen rijden.

In de TT van Assen was de Fransman Christian Sarron overigens de grote spelbreker voor Spencer. Sarron schoof op het kletsnatte Assen onderuit en nam Spencer mee in zijn val. Het vreemde in de carrière van Freddie Spencer is dat hij na zijn dubbele wereldtitel geen Grand Prix meer heeft gewonnen. Het hoe en het waarom is een van de grootste mysteries uit de wegrace geschiedenis. De oorzaak zou liggen in, hoe ironisch,  problemen met de rechterhand. Bij een valpartij in 1985 op het circuit van Jarama in Spanje brak Spencer zijn hand en na die tijd werd hij niet meer de oude.

Freddie Spencer runde later de Freddie Spencer High Performance Riding School in Las Vegas. Dit project liep echter financieel niet goed af en Spencer werd zelfs gedwongen om zijn beide Rothmans Honda racemotoren uit zijn kampioensjaar 1985 te verkopen. Op dit moment runt Spencer weer een Race school op het circuit van Paul Ricard in het zuiden van Frankrijk.

 

Freddie Spencer is vanwege zijn grote verdienste in wegracesport opgenomen in de Moto GP Hall of Fame. Een select gezelschap van ongeveer 20 coureurs die op deze manier een ereplaats in nemen.