Info voor deelnemers
02/15/2014
Info voor publiek
02/15/2014

Info voor pers

Persbericht GP Eext 2014

Eext April 2014

In 2014 wordt de GP Eext voor de 15e keer gereden. Het thema dit jaar is “Honda legendes, motoren en coureurs”. Voor de organisatie reden om eens goed uit te pakken. Inmiddels zijn 3 grote coureurs van naam en faam gecontracteerd.

Freddie Spencer eregast bij Motor GP Eext 2014.

De organisatie van de Historische Motor GP Eext is bijzonder trots op de komst van de drie voudig- wereldkampioen naar Eext. Tijdens de 15de editie van de Motor GP zal “Fast Freddie” Spencer zijn opwachting maken op een prachtige Honda Bol d ‘0r. De Superbike motor waarop Spencer in de begin jaren ’80 in  Amerika spannende duels uitvocht met onder meer Wes Cooley en Eddie Lawson.  Freddie Spencer, de man uit Shreveport Loisiana,  is een legende in de wegracesport. Hij werd in 1983 de jongste en eerste wereldkampioen in de 500cc klasse op een Honda. Ook is hij de laatste dubbelwereldkampioen, waarschijnlijk aller tijden. In 1985 veroverde Spencer de wereldtitel in zowel de 250cc als in de 500 cc klasse in 1 jaar. Een bovenmenselijke prestatie die waarschijnlijk niet meer gegevenaard gaat worden omdat de hedendaagse Grand Prix coureurs niet meer in meerdere klassen tegelijk van start gaan. Spencer is door zijn prestaties opgenomen in de Moto GP Hall of Fame.

Jim Redman, 6 keer wereldkampioen op Honda.

Freddie Spencer krijgt in Eext gezelschap van een andere legende uit de motorsport, Jim Redman. Ook Redman is lid van de Moto GP Hall of Fame, een select gezelschap van ongeveer 20 coureurs uit de wereld van de Moto GP wegrace die zich hebben onderscheiden op een aantal aspecten van de wegrace sport, een wereldtitel is daar 1 van. De man uit het voormaligeZuid-Rhodesië is de meest succesvolle Honda coureur uit de geschiedenis van dit merk uit het land van de rijzende zon. Redman behaalde zijn 6 wereldtitels titels op 250cc en 350cc motoren van Honda. Jim Redman streed met de groten der aarde, waaronder Mike Hailwood en Giacomo Agostini. De nu 83e jarige Redman werd in zijn hoogtij dagen “Gentleman Jim” genoemd. In Japan staan de prestaties van Redman nog steeds in hoog aanzien. Een andere uitzonderlijke prestatie is het winnen van 3 Grand Prix’s op 1 dag in 1963, Redman won op het TT circuit van Assen de wedstrijden in de 125, 250 en de 350cc klasse. Op deze speciale Honda editie van de Motor GP Eext mag deze Honda grootheid dan ook niet ontbreken. 

Jurgen van den Goorbergh Nederlandse wereldtopper.

Jurgen van den Goorbergh was van 1997 tot en met 2005 de enige Nederlandse deelnemer op het hoogste niveau van de wegracesport. Jurgen acteerde in de 500cc en later de Moto GP klasse op allerlei motormerken. Van Honda naar MUZ Weber en dan weer naar Honda. Dan weer van Honda naar het Proton KR3 project van King Kenny Roberts, om daarna weer terug te keren bij het Honda team van de Japans/ Amerikaanse meester tuner Erv Kanemoto. Kanemoto was de man die ook Freddie Spencer naar de wereldtitels leidde. Hiervoor reed Jurgen een groot aantal jaren 250cc en daarin werd hij 2 keer Benelux- en 1 keer  Nederlands kampioen. De jaren na zijn Moto GP bestaan reed hij in de Superport 600 Klasse op wereld niveau. Jurgen van den Goorbergh werd door zijn prestaties meerdere keren uitgeroepen tot motorman van het jaar in Nederland. Na zijn carrière op de weg kwam de man uit Breda onder andere in actie in de supermotard, trail en de enduro sport. De komst van Jurgen van den Goorbergh maakt het Honda feestje compleet. De organisatie is deze wereldtopper, die de laatste jaren vooral bekend is vanwege zijn Dakar avonturen, zeer erkentelijk voor zijn komst.


Niet geschikt voor publicatie: Voor meer informatie, vragen over het deelnemersveld of over de aanwezige motoren  uit de Amicale-collectie neemt u contact op met Johan de Vries, Vice-Voorzitter/Contactpersoon Parades van de Stichting Historische Motor GP Eext. Tel: 06-52002171   Mail: johan@gpeext.nl  Persaanvragen kunt u richten aan Barry de Vries: barrydevries_46@hotmail.com