Jurgen van den Goorbergh

Jim Redman
04/13/2014
Freddie Spencer
04/13/2014

Jurgen van den Goorbergh

Jurgen van den Goorbergh, wereldtopper uit Nederland.

Jurgen van den Goorbergh is geboren op 29 december 1969 in Breda. Vader van den Goorbergh was ook actief in de wegrace wereld evenals zijn oudere broer Patrick. Van den Goorbergh reed van 1988 tot en met 1996 op een 250cc machine. In deze klasse werd hij 2 keer Benelux kampioen en 1 keer Nederlands kampioen. Ook behaalde hij een zesde en een vierde plaats tijdens de TT van Assen. Daarna was Jurgen lange tijd de enige Nederlandse deelnemer in de hoogste klasse van de motorsport de 500cc en de latere Moto GP. Ook in deze klassen liet hij zich van zijn beste kant zien. In zijn debuutjaar 1997 kwalificeerde hij zich op de vierde startplaats bij de Asser TT. In het tweede jaar in de 500cc kwam Jurgen zelfs 3 keer in de top 10 klassering terecht en werd hij winnaar van de IRTA cup, een prijs voor de beste privé rijder.

In 1999 reed Jurgen op een MUZ Weber machine. De motor zag er top uit en was ook supersnel in de handen van Jurgen, hij behaalde de pole position op de circuits van Barcelona en van Brno in Tsjechië. Tijdens de TT week in Assen viel Jurgen op het snelste gedeelte van het circuit van de MUZ met een topsnelheid van 286 kilometer per uur. Jurgen veegde zijn pak schoon, trok een paar nieuwe handschoenen aan en stapte zonder te blikken of te blozen weer op een reserve motor en vervolgde de training. Vervolgens liet hij een nog snellere rondetijd noteren, het publiek en de collega coureurs geloofden hun ogen niet.

Het jaar hierop volgend kwam van den Goorbergh uit op een Molenaar Honda TSR V2. Twee top 5 noteringen waren zijn verdienste op de Honda.

In 2001 stapte van den Goorbergh op een andere exotische motor, en wel de Proton van het Kenny Roberts team. Met deze motor behaalde de man uit Brede 4 keer een top 10 notering. In 2002 keerde Jurgen terug naar Honda en wel in het team van de wereldberoemde tuner Erv Kanemoto. Dezelfde tuner die ook Freddie Spencer naar zijn wereld kampioenschappen loodste. Ook dit optreden duurde maar 1 jaar en van den Goorbergh stapte over naar de Supersport klasse op Yamaha en Ducati.

In deze Supersport klasse boekte van den Goorbergh ook een WK zege. Op een Yamaha YZF-R6 pakte Jurgen de winst op het circuit van Valencia in Spanje

.

 

In 2005 keerde van den Goorbergh nog een keer terug in de Moto GP klasse als vervanger voor de Japanner Makato Tamada op een prachtige Konica Minolta Honda RC211V. Hij behaalde op dit “kanon” een 6de plaats in de Grand Prix van Shanghai.

Vanaf 2006 reed Jurgen op verschillende motoren in verschillende takken van de motorsport. Hij maakte een eenmalig wildcard optreden bij de Superbike in Assen op een Rizzla Suzuki, hij ging Supermotard, trial en enduro’s rijden. Vanaf 2008 is Jurgen van den Goorbergh vooral bekend vanwege zijn deelname aan de Dakar rally’s, zowel op de motor als in een buggy en zelfs in een vrachtwagen.

 

Voor verdere informatie over Jurgen van den Goorbergh zie zijn website: www.vdgoorbergh.com