Team Classic Suzuki naar Motor GP Eext 2015

Steve Parrish te gast op Motor GP Eext 2015
04/06/2015
Barclay Suzuki van Boet van Dulmen weer op Nederlandse bodem
04/25/2015

Team Classic Suzuki naar Motor GP Eext 2015

 

Na vele jaren van agenda’s naast elkaar leggen is het dan eindelijk zover, het Team Classic Suzuki van de Engelse Suzuki verzamelaar Steve Wheatman slaat zijn kamp op in Eext. Wheatman heeft de afgelopen jaren een zeer indrukwekkende collectie opgebouwd van Suzuki race motoren. Zijn collectie omvat inmiddels ongeveer 50 stuks RG en XR modellen. De XR types zijn volledige fabrieks motoren en de RG modellen zijn de zogenaamde klanten motoren.

Een gedeelte van de collectie van Steve Wheatman. 

 

“Hamamatsu Heaven”

De collectie wordt wereldwijd gezien als het officieuze Suzuki museum van de fabriek uit het Japanse Hamamatsu. Iedereen zou al een gat in de lucht springen als hij of zij een race motor in zijn bezit zou kunnen krijgen. Steve Wheatman heeft wat dat betreft al heel wat af kunnen springen. Een greep uit zijn indrukwekkende collectie:

Barry Sheene factory XR27 uit 1979

Marco Lucchinelli factory XR34H uit 1980

Randy Mamola XR45 HB Gallina uit 1983

Kevin Schwantz, Pepsi en verschillende Lucky Strike XR types

Steve Wheatman is een geslaagde zakenman uit Northhamptonshire. Wheatman nam op een gegeven moment een lening op alles wat hij bezat en kocht met het geld een bedrijf in Nigeria. Iedereen verklaarde hem voor gek maar het lukte hem om een zeer goed draaiend bedrijf op te zetten. Wheatman, een groot fan en bewonderaar van Barry Sheene, werd gegrepen door het Suzuki virus. De verzamel woede was begonnen door de aanschaf van een Mark 1 RG500. Daarna volgden nog een aantal andere modellen en na enige tijd belden mensen zelf naar Wheatman met de vraag of hij hun motor zou willen kopen.

 Suzuki factory Monteurs sleutelen aan de juweeltjes.

Steve Wheatman gaat zeer zorgvuldig om met zijn pronkstukken. De beste monteurs uit de wereld van de Grand Prix racerij staan de verzamelaar bij. Nigel Everet, Martyn Ogbourne en Paul Bolton houden de motoren in topconditie en hebben hun handen vol aan de collectie van Wheatman.

Steve Wheatman met een afbeelding van zijn idool Barry Sheene.

Uitzonderlijke kans om Suzuki collectie te zien in Eext.

De komst van het Team Classic Suzuki naar de Motor GP Eext is een bijzondere gebeurtenis. Wheatman is als echte Brit niet weg te slaan op het Classic TT weekend op Man. De datum van het evenement op het eiland Man valt elk jaar samen met de Motor GP in Eext. Zo niet in 2015, de evenementen staan een week na elkaar gepland. De komende 6 jaar zullen we de Suzuki collectie niet weer in Eext te zien krijgen.

Mis het niet, ben er bij en geniet van een prachtige selectie Suzuki racers.