Thema Historische Motor GP Eext: Gouden MV Agusta tijden herleven in Eext

Dina Mennega, lid van verdienste
03/25/2016
Phil Read eregast tijdens GP Eext 2016
04/23/2016

Thema Historische Motor GP Eext: Gouden MV Agusta tijden herleven in Eext

MV_Agusta_logo

De Motor GP Eext 2016 staat in het teken van het legendarische Italiaanse merk MV Agusta. Daarnaast zijn ook de collega Italiaanse merken van harte welkom, maar de rood/grijze MV motoren zullen de toon zetten.

MV Agusta heeft een rijke historie op het gebied van de wegraces op motoren. Voluit heet het MECCANIA VERGHERA AGUSTA. Het bedrijf produceerde oorspronkelijk vliegtuigen en helikopters maar onder leiding van graaf Domenico Agusta begon men in 1945 in Gallarate met de bouw van motorfietsen. De fabriek richtte zich volledig op de wedstrijdsport, er werden wel straat motoren gebouwd maar dat stelde in de beginjaren weinig voor.

 

In totaal behaalde MV Agusta 38 wereldtitels in de wegrace sport waarvan 18 keer in de koningsklasse (de 500 cc) voornamelijk door de legendarische Italiaan Giacomo Agostini. Agostini was trouwens niet de eerste, en ook niet de enige, wereldkampioen op MV. In 1952 was het Cecil Sandford die op een 125 cc MV de wereldtitel pakte, gevolgd door de grote kleine man uit Italië met de prachtige naam Carlo Ubbiali. Het lukte Ubbiali om 5 keer wereldkampioen op een MV te worden in de 125 cc en 3 keer in de 250 cc. Een andere grootheid die triomfen vierde op MV Agusta was de Engelsman John Surtees. Surtees won 3 titels in de 350 cc klasse en maar liefst 4 titels in de 500 cc klasse. Later zou Surtees overstappen naar de wereld van de Formule 1 en ook daarin zou hij wereldkampioen worden. Vooralsnog de enige mens in de geschiedenis die dat presteerde.

In de 500 cc klasse behaalde het merk MV Agusta een zegereeks van 17 wereldtitels op rij van 1958 tot en met 1974. De titels werden behaald door onder andere Surtees, Hocking, Hailwood, 7 x Agostini en de laatste 2 door Phil Read.

De naam MV Agusta heeft een magische klank in de wegrace sport maar produceert ook zelf magische klanken. Het geluid van de MV’ s is te herkennen uit duizenden. Bij de Motor GP Eext zal dit geluid goed vertegenwoordigd zijn en ruimschoots aanwezig.

Een foto van de MV parade tijdens de Classic Centennial Grand Prix in 1998 op het TT circuit in Assen. Coureurs op de foto:   vlnr.   Gianfranco Bonera(3), Giacomo Agostini (1 blauw), Jim Redman (1 geel), Phil Read (2)

Een foto van de MV parade tijdens de Classic Centennial Grand Prix in 1998 op het TT circuit in Assen.
Coureurs op de foto:
vlnr.
Gianfranco Bonera(3), Giacomo Agostini (1 blauw), Jim Redman (1 geel), Phil Read (2)