Steve Parrish te gast op Motor GP Eext 2015

Suzuki centraal GP Eext 2015
04/06/2015
Team Classic Suzuki naar Motor GP Eext 2015
04/06/2015

Steve Parrish te gast op Motor GP Eext 2015

 

Wegrace loopbaan

De Britse coureur Steve Parrish is in zijn leven al op vele fronten actief geweest. Parrish begon zijn professionele loopbaan in de motorsport pas op 22 jarige leeftijd in 1976. In dat jaar won hij de ACU titel in het Brits kampioenschap. In dat zelfde jaar werd Parrish ook teammaat van Barry Sheene. Beiden kwamen uit in het wereld kampioenschap 500 cc op een Suzuki voor het Heron Suzuki team. Sheene werd in 1976 de eerste wereldkampioen op een Suzuki in de 500 cc. In 1977 behaalde Steve Parrish de vijfde plaats in het wereldkampioenschap  500 cc om het jaar daarna terug te keren naar het Britse kampioenschap. In 1978 ging het weer naar wens en Parrish werd Brits 500 cc kampioen en won tevens de Shell 500 cc titel in 1979 en 1980. In 1981 probeerde Parrish zijn geluk in de Superbike, en ook hierin werd hij kampioen. In 1986 stopte zijn actieve wegrace carrière.

 

Truckracing

Na de wegraces op de motor besloot Steve Parrish zijn kunnen te laten zien in het vrachtwagen racen. In 1987 won hij direct het Brits open truck racing kampioenschap. De jaren daarna vierde Parrish grote successen in het Europese kampioenschap Truck Racing. Hij veroverde de Europese titel 3 keer en de Britse titel 4 keer voornamelijk voor het BP Mercedes Benz team. In 1996 veroverde Parrish de prestigieuze titel opnieuw, dit keer in Jarama in Spanje. Als meest succesvolle truck racer ooit nam hij in 2002 afscheid van de sport op 47 jarige leeftijd.

In de jaren 1987 t/m 1991 was Steve teammanager voor het Britse Yamaha fabrieks team. Gedurende deze periode werden 3 titels behaald in het Brits Superbike kampioenschap.

Steve Parrish op de XR14 uit 1975 van Barry Sheene.

BBC periode

In 1985 startte Steve Parrish ook een totaal andere carrière, hij werd commentator voor de BBC radio. Daarna werkte Steve voor Sky television waarbij hij het commentaar verzorgde bij de Superbike. De jaren daarna werkte Steve samen met zijn Australische collega Charlie Cox voor de BBC. Beide mannen deden verslag van de wedstrijden om het wereldkampioen schap wegrace, de Moto GP. Veel televisie kijkers uit de hele wereld stemden jaren lang af op de BBC om de prachtige achtergrond reportages en het smeuïge commentaar van Cox en Steve Parrish.

Grappenmaker Steve Parrish.

Practical Joker, grappenmaker

Steve Parrish staat bekend, of is berucht , om zijn grappen en grollen. Ooit heeft hij in Macau een bordeel opgeblazen met een zelf gefabriceerde bom. Steve wist op een slinkse manier aan een gevangenis straf te ontkomen en is sindsdien verbannen van het eiland. Ook heeft Steve er een keer voor gezorgd dat de Amerikaanse coureur John Hopkins vanaf Japan naar een Australisch ziekenhuis werd vervoerd door zich als dokter te verkleden en voor te doen. Of zijn vermelding in het Guinness book of records voor de hoogste topsnelheid in de achteruit in een Caterham met bijna 170 kilometer per uur.

Steve Parrish is een man uit duizenden en de Motor GP Eext is trots op zijn komst.